Wat is akoestiek?

Elke ruimte heeft zijn eigen unieke akoestiek. Deze akoestiek ontstaat door vele factoren, zoals:

Omvang, materiaalgebruik, vorm en inrichting van een ruimte

De toepassing van een ruimte bepaalt de akoestische verwachtingen van een ruimte. De belangrijkste vraag is dan ook, waarvoor wordt een bepaalde ruimte gebruikt en door wie.
Een concertgebouw of geluidstudio heeft andere akoestische eisen dan een callcenter op een kantoor of een leslokaal.

In een concertzaal is het bijvoorbeeld vaak een wens dat er een lange nagalm in een zaal aanwezig is, om voor een aangenaam luistercomfort te zorgen.
Echter voor een callcenter is het de wens dat er in de betreffende ruimte een lage nagalmtijd en waar de spraak privacy zo hoog mogelijk is. In een leslokaal is het juist weer wenselijk dat geluid ver draag (van docent naar studenten), maar daarna geobsedeerd wordt.

De belangrijkste paramaters in ruimteakoestiek zijn:
Nagalmtijd (T)
Early Decay Time (EDT)
Spraakverstaanbaarheid (STI of RASTI)
Bas Ratio (BR)
Treble Ratio (TR)
Luidheid (Strenght G)

Akoestisch onderzoek
Als een ruimte een zeer complexe samenstelling heeft kan het wenselijk zijn om hier een akoestisch onderzoek voor uit te voeren. PR-Runner doet deze onderzoeken niet zelf en worden uitgevoerd door een onafhankelijke geluidsbureau. Aan de hand van een voor- en eventueel een nameting wordt er dan een akoestische meting uitgevoerd. Aan de hand van deze meting komt dan een onafhankelijke advies waar u zeker van kunt zijn dat deze naadloos aan de akoestische wensen van de ruimte aansluit. Overweegt u een onderzoek? Neemt u dan vooral contact met ons op en wij kunnen u in contact brengen met een onafhankelijke geluidbureau.

Uiteraard kunt u ook zelf een onafhankelijk bureau in de arm nemen. Deze kan dan met een oplossing komen aan de hand van de akoestische dempingwaardes en onze producten.