Het verbeteren van de akoestiek in een open kantooromgeving zorgt voor 30 procent minder afleiding en stress laat een onderzoek van Stress Research Institute in Stockholm zien. Uit een eerder internationaal onderzoek bleek al dat kantoormedewerkers elke dag 86 minuten verliezen door afleiding op de werkvloer. Met ‘simpele’ maatregelen ten aanzien van akoestiek en geluid valt er dus veel winst te behalen als het gaat om comfort en productiviteit op de werkvloer.

Het onderzoek is uitgevoerd op twee verdiepingen van een stadskantoor in Zweden. 151 medewerkers namen deel aan het onderzoek, dat gebaseerd is op een zogeheten ‘cross-over-design’. Op beide verdiepingen werden twee verschillende geluidsomgevingen gecreëerd door gebruik te maken van (geluids)absorberende of juist harde plafonds en wanden.

Tijdens het onderzoek zijn de omstandigheden in het weekend – dus zonder dat medewerkers dat wisten – op de twee verdiepingen meerdere keren verwisseld. Dat zorgde ervoor dat de medewerkers afwisselend in een goede en slechte akoestische omgeving aan het werk waren.

Effect betere akoestiek
De belangrijkste bevindingen als het gaat om het effect van betere akoestiek:

  • 30% minder verstoringen in het algemeen
  • 29% minder verstoringen dichtbij
  • 22% minder verstoringen op afstand
  • 15% minder cognitieve stress

Dit onderzoek toont aan dat het belangrijk is om te focussen op de geluidsomgeving in open werkomgevingen, zodat medewerkers zich goed voelen en effectiever kunnen werken.

Ontdek hier onze oplossingen die ervoor zorgen dat uw medewerkers productiever werken.

Bron: FACTO