Harde materialen en muren zorgen voor een slechte akoestiek. Hierdoor duur het lang voordat het geluid uitsterft. Als dit in een ruimte het geval is gaan mensen steeds vaker harder praten om zich toch verstaanbaar te maken. Dit effect wordt vaak het “Lombard effect” genoemd. Dit resulteert vaak in te hoog geluidsniveau waardoor mensen zich niet meer goed kunnen concentreren en sneller vermoeid raken omdat zij zich extra moeten inspannen.

Hierdoor worden werknemers minder productief en als de akoestiek in een ruimte zeer slecht is ten opzichte van de toepassing kan dit zelfs resulteren in extra stress en zelfs uitval door ziekte. De hartslag van een persoon neemt namelijk toe naarmate het aantal decibel in een ruimte toeneemt. Als het aantal decibel in een ruimte namelijk hoger dan 65 is kan dit op langere termijn resulteren in hartaandoeningen.

Echter moet een ruimte ook zeker niet geheel nagalmvrij zijn. Een echt nagalmvrije ruimte absorbeert namelijk al het geluid, waardoor er geen gevoel van oriëntatie meer in zo’n ruimte is. Mensen ervaren dit als benauwend, mede omdat je enkel nog de geluiden van je eigen lichaam hoort. Een goede balans van akoestiek is dan ook gewenst.

Ontdek hier onze oplossing voor uw ruimte!